Visie
In onze missiezin worden de identiteit, de uniciteit, de ambitie en dynamiek van onze school helder verwoord.
Missie: "De Schuilplaats, ruimte om te groeien voor iederÉÉN"
In “De Schuilplaats” wordt de identiteit van de school weergegeven n.a.v. Psalm 91 vers 1: “Die in de Schuilplaats van de Allerhoogste is gezeten, zal vernachten in de schaduw van de Almachtige.”
Er is “ruimte” om de leerlingen continu in een moderne leeromgeving te helpen ontwikkelen en voor te bereiden op de wereld om hen heen.
We willen kinderen en ook leerkrachten de ruimte bieden om te kunnen “groeien”. We zullen daarvoor vormen van ontwikkelingsgericht onderwijs toepassen.
Tenslotte zijn we school voor iedereen. Omdat ieder kind een uniek schepsel van God is, bieden we zorg op maat, waar nodig, om samen een optimaal resultaat te behalen.
Vanuit deze missie werken we aan onderstaande uitgangspunten, de levensbeschouwelijke identiteit, de pedagogische identiteit en de didactische identiteit.
De levensbeschouwelijke identiteit
We laten ons bij onze levensbeschouwelijke identiteit leiden door de Bijbel. Vanuit de Bijbel leggen we nadruk op o.a. het uniek zijn van alle kinderen en de liefde voor elkaar, het zorgen voor elkaar, het ontwikkelen van ieders talenten en verantwoordelijkheidsgevoel.
De bovenstaande norm gebruiken we ook bij het kiezen van een onderwijsmethode, het gebruik van leer- en leesboeken en bij de toepassing van communicatiemedia (computer, internet enz.)
De pedagogische identiteit
Het pedagogisch klimaat op De Schuilplaats kenmerkt zich door een goede balans tussen ondersteuning en uitdaging. Kernwoorden in ons pedagogisch klimaat zijn acceptatie, helpen en geholpen worden, vertrouwen krijgen en geven, houdingen bijbrengen en aanleren.
Als leerkrachten tonen we respect voor leerlingen en benadrukken we de individuele verschillen tussen leerlingen niet. We zijn er attent op hoe leerlingen met elkaar omgaan en reageren passend op pestgedrag.
Als team ondersteunen we het zelfvertrouwen van leerlingen door het uitspreken van positieve verwachtingen, het geven van positieve feedback en door beschikbaar te zijn bij problemen.
De didactische identiteit
Als leerkrachten proberen we effectief instructie te geven door de leerstof in kleine stapjes aan te bieden, te controleren of de leerlingen de instructie begrijpen en leerstof samen te vatten. Tevens bieden we de leerlingen een duidelijke klassenorganisatie.
De leerkrachten maken optimaal gebruik van de beschikbare onderwijstijd. We oefenen de kinderen in het samenwerkend leren, het werken in groepen, het omgaan met verschillen in de leerstof en bv het zelfstandig werken.
We hechten als team veel waarde aan het activeren en het steeds meer verantwoordelijk maken van kinderen. Kinderen moeten goed zelfstandig (samen) kunnen werken. De kinderen worden gestimuleerd om actief mee te doen, zodat ze een grote mate van betrokkenheid tonen.
Ontwikkelingsgericht
Kinderen komen op De Schuilplaats om zich te ontwikkelen. Daarbij willen we gebruik maken van de talenten van ieder afzonderlijk kind. De leerkrachten overleggen regelmatig over de ontwikkelingen van ieder kind. Daarbij wordt gebruik gemaakt van het uitgebreide Leerling Volg Systeem. De leerkrachten kunnen zien hoe de ontwikkeling van een kind verloopt. Afhankelijk van de ont-wikkelingsvoortgang wordt het onderwijsaanbod zoveel mogelijk afgestemd. Als de resultaten tegenvallen of boven verwachting zijn worden zoveel als mogelijk preventieve maatregelen genomen die aansluiten bij de ontwikkeling van het kind. We willen een gezonde balans in onze leer- en leefomgeving en geven daarom ook ruimte voor ontspanning en zelfinitiatief.