Werkwijze
BAS (= Bouwen aan de Adaptieve School)
Als school zijn we gecertificeerd als officiële BAS-school.
Het hoofddoel van BAS is om als leerkracht extra ondersteuning te kunnen bieden aan (zorg)(plus)leerlingen en de leerstof aan te passen op de individuele behoeften van het kind.
De inrichting en aankleding van de school is erg belangrijk. Alles moet overzichtelijk en ordelijk zijn ingericht.
Op het plein moet ieder kind zich veilig voelen en daarom hebben we het plein apart opgedeeld.
Het gedrag van de leerkracht moet voorspelbaar zijn. De opbouw van de lessen is in iedere groep hetzelfde. Als de leerkracht iets uitgelegd heeft, gaan de kinderen aan het werk en loopt de juf of meester steeds dezelfde ronden langs de groepjes. In alle groepen worden dezelfde symbolen gebruikt: het verkeerslicht is voor de leerkracht en het blokje voor de kinderen. Kinderen leren omgaan met uitgestelde aandacht.
Iedere leerkracht maakt een duidelijke weekplanning op een uniform formaat voor alle kinderen. Ook de kinderen die extra zorg nodig hebben krijgen hier een plekje in het overzicht per klas.
We leren de kinderen om zelf kritisch naar hun gemaakte werk te kijken. Soms kijken kinderen zelf hun werk na. Een andere keer bespreekt de leerkracht de resultaten mondeling met de kinderen.
We hebben voor alle ruimten in de school een aantal regels en afspraken gemaakt.
In iedere klas wordt het dag- en/of weekprogramma zichtbaar getoond op het bord of aan de wand. We zorgen ervoor dat we de effectieve leertijd zoveel mogelijk benutten door bijvoorbeeld op tijd te bellen en de lessen zo min mogelijk te storen.
Bij Begeleid Zelfstandig Werken leren we de kinderen omgaan met de dagtaak (groepen 5 en 6) en de weektaak (groepen 7 en 8). De voorbereidingen daarvoor liggen al in de kleutergroepen waar de kinderen leren kiezen op het kiesbord en in de middenbouw kiezen de kinderen de hoeken waarin ze gaan werken. Het vaste model van uitleggen (instructie) bestaat in alle groepen uit dezelfde stappen:
- Herhalen van eerder geleerde stof
- Aangeven van de doelstelling van de les
- Presenteren van nieuwe leerstof
- Oefenen van opdrachten
- Zelfstandig opdrachten laten uitvoeren
- Positieve verwachtingen van de kinderen uitspreken
Aan het begin van ieder schooljaar doen we veel oefeningen en spelletjes om een positieve sfeer in de groep te laten ontstaan (groepsvorming) en maken samen afspraken om dit zo te houden. Dit is een preventieve aanpak om o.a. pesten en negatief gedrag tegen te gaan.
Kinderen leren ook veel van elkaar door samen oefeningen te doen in tweetallen.